sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Mazurek razowy bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciasto bez pieczenia dla amatorów czekolady i wafelków. Z mnóstwem bakalii i czekolady to propozycja dla leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy.

Mazurek razowy bez pieczenia

Składniki:

Mazurek razowy bez pieczenia

Składniki

  • 2 opakowania wafelków śmietankowych
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1/2 szkl startego razowego chleba
  • kilka suszonych śliwek
  • 1/4 szkl orzechów włoskich
  • migdały
  • suszona żurawina
  • dżem truskawkowy
  • chipsy kokosowe

 

  • polewa
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mazurek razowy bez pieczenia
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi.

Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki.

Kiedy całość dobrze stężeje robimy polewę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż połączą się. Gotową polewą dekorujemy mazurka.

Na wierzchu układamy chipsy kokosowe i migdały.