Sposób przygotowania:
Bezglutenowy sernik z kokosową bezą
Do miski przekładamy ricottę, dodajemy jajka, cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone jabłko dodajemy do masy sernikowej i mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w 180 stopniach.
W między czasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy do piany wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozsmarowujemy na wierzchu bezę kokosową.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w 180 stopniach.
W między czasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy do piany wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozsmarowujemy na wierzchu bezę kokosową.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.