Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Pomarańczowy sernik z nutką piernika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z nutką pomarańczy na ciemnym cieście z dodatkiem przyprawy do pierników to bardzo pyszne połączenie.

Pomarańczowy sernik z nutką piernika

Składniki:

Pomarańczowy sernik z nutką piernika

 

  • Ciasto
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • Masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • Polewa czekoladowa
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany 36 %
  • Lukier
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy sernik z nutką piernika

ETAP 1:

Pomarańczowy sernik z nutką piernika
Mąkę z kakao i przyprawą posiekać z masłem i żółtkami.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym kakao, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Dodać masło i żółtka, posiekać.

ETAP 2:

Pomarańczowy sernik z nutką piernika
Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Połączyć ze śmietaną, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blaszki o wymiarach 37/24 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

ETAP 3:

Pomarańczowy sernik z nutką piernika
Do ubitych jajek dodać zmiksowane sery z mlekiem i olejem.

Masa serowa
Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić jak na biszkopt. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksować z olejem i mlekiem, połączyć z masą jajeczną.

ETAP 4:

Pomarańczowy sernik z nutką piernika
Połączyć z rodzynkami, skórką pomarańczową i budyniem.

Następnie dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie, wymieszać.

ETAP 5:

Pomarańczowy sernik z nutką piernika

Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

ETAP 6:

Pomarańczowy sernik z nutką piernika

Polewa czekoladowa
Czekoladę gorzką i deserową połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmiatanką.
Lukier
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą.
Zimny sernik oblać polewą i lukrem.