Sposób przygotowania:
Pomarańczowy sernik z nutką piernikaETAP 1:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesianym kakao, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Dodać masło i żółtka, posiekać.
ETAP 2:
Połączyć ze śmietaną, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blaszki o wymiarach 37/24 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na 10-12 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
ETAP 3:
Masa serowa
Jajka z cukrem i cukrem z wanilią ubić jak na biszkopt. Ser z wiaderka i mascarpone zmiksować z olejem i mlekiem, połączyć z masą jajeczną.
ETAP 4:
Następnie dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i budynie, wymieszać.
ETAP 5:
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
ETAP 6:
Polewa czekoladowa
Czekoladę gorzką i deserową połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmiatanką.
Lukier
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą.
Zimny sernik oblać polewą i lukrem.