Sposób przygotowania:
Mazurek rodzynkowy dla dorosłychETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
ETAP 2
Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy małe kulki z których wykonujemy ramkę mazurka. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy masę rodzynkową.
ETAP 3
NADZIENIE:Rodzynki zalewamy w słoiku alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na minimum 12 godzin. Gotowe odsączamy z alkoholu.
ETAP 4
Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonych składników dodajemy około 1 kieliszek pozostałego alkoholu oraz odsączone rodzynki. Całość delikatnie mieszamy.
ETAP 5
Gotową masę rodzynkowo-czekoladową wykładamy na ciasto kruche. Mazurek odstawiamy do chłodu, by czekolada zastygła. Przed podaniem dekorujemy go czekoladowymi jajkami.