jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mazurek rodzynkowy dla dorosłych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 21

To pyszny Wielkanocny deser dla pełnoletnich domowników i gości. Osobiście uwielbiam smak bakalii wcześniej namoczonych w alkoholu, stąd też pomysł na taki mazurek.

Mazurek rodzynkowy dla dorosłych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mazurek rodzynkowy dla dorosłych

CIASTO:

  • 35 dag mąki tortowej,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 20 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 1 czekolada mleczna,
  • 1 czekolada gorzka,
  • ½ kostki masła,
  • 40 dag rodzynek złota,
  • Ok 1 szklanka Alkoholu (u mnie spirytus),

 

  • Dodatkowo:
  • Czekoladowe jajka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek rodzynkowy dla dorosłych

ETAP 1

Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych
Potrzebne składniki wykładamy na stolnicę

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.

ETAP 2

Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych
ciasto wykładamy na tortownicę, formując dekoracyjny brzeg

Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy małe kulki z których wykonujemy ramkę mazurka. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy masę rodzynkową.

ETAP 3

Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych
Na około 12 godzin namaczamy rodzynki w alkoholu

NADZIENIE:Rodzynki zalewamy w słoiku alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na minimum 12 godzin. Gotowe odsączamy z alkoholu.

ETAP 4

Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych
odsączone rodzynki łączymy z czekoladą

Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonych składników dodajemy około 1 kieliszek pozostałego alkoholu oraz odsączone rodzynki. Całość delikatnie mieszamy.

ETAP 5

Mazurek rodzynkowy  dla dorosłych
Gotową masę wykładamy na upieczone ciasto kruche

Gotową masę rodzynkowo-czekoladową wykładamy na ciasto kruche. Mazurek odstawiamy do chłodu, by czekolada zastygła. Przed podaniem dekorujemy go czekoladowymi jajkami.


Tagi:

ciasta mazurki