Sposób przygotowania:
Bakaliowy mazurek wg Megg
Ciasto: Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do małej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób aby brzegi dookoła były troszkę wyższe. Ciasto ponakłówać widelcem i piec w temp. 180 st przez 30 min, aż się ładnie zarumieni. Masa: Jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka wraz z daktylami. Do owoców dolać wodę i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż do rozgotowania owoców. Pod koniec gotowania dodać garść rodzynek i całość dusić jeszcze parę minutek.Gorącą owocową masę wyłożyć na upieczone ciasto, ładnie wyrównując. Wierzch mazurka udekorować połówkami migdałów blanszowanych oraz kawałkami fig.
luna76