jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1941]

Makowo- kajmakowy mazurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Jeśli u kogoś w domu nie było do tej pory tradycji pieczenia mazurków polecam właśnie ten przepis. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt pyszny. Mazurki jak najbardziej warto, a nawet trzeba wprowadzić do Wielkanocnego menu.

Makowo- kajmakowy mazurek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowo- kajmakowy mazurek

SPÓD

  • 1 szklanka białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 1 szklanka mąki,
  • 125 gram masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli

DODATKOWO:

  • Duża paczka herbatników,
  • 1 i 1/3 puszki masy kajmakowej,
  • Orzechy, morele, płatki migdałowe do dekoracji,
  • Czekolada do wykonania napisu

Sposób przygotowania:

Makowo- kajmakowy mazurek

ETAP 1

Makowo- kajmakowy mazurek
Przygotowujemy tłuszcz oraz sypkie składniki

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia oraz mak łączymy ze sobą.

ETAP 2

Makowo- kajmakowy mazurek
Białka ubijamy na sztywno

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier.

ETAP 3

Makowo- kajmakowy mazurek
Do białek z cukrem dodajemy pozostałe składniki ciasta

Gdy ten się rozpuści dodajemy sypkie składniki i wlewamy tłuszcz. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Makowy spód pieczemy około 30 minut w 180°C.
Upieczony studzimy.

ETAP 4

Makowo- kajmakowy mazurek
Na wierzch wykładamy naprzemiennie kajmak oraz herbatniki

Na upieczony spód wykładamy 1/3 kajmaku. Przykrywamy go herbatnikami.

ETAP 5

Makowo- kajmakowy mazurek
Mazurek dekorujemy według własnego gustu

Herbatniki także smarujemy porcją kajmaku (1/3). Ponownie przykrywamy herbatnikami. Wierzch wykańczamy ostatnią częścią masy kajmakowej (1/3).
Mazurek dowolnie dekorujemy. Brzegi wykończyłam połówkami orzechów włoskich. Kwiaty wykonane są z moreli i płatków migdałowych, a napis z rozpuszczonej czekolady. Gotowe.


Tagi:

ciasta mazurki