Sposób przygotowania:
Makowo- kajmakowy mazurekETAP 1
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia oraz mak łączymy ze sobą.
ETAP 2
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier.
ETAP 3
Gdy ten się rozpuści dodajemy sypkie składniki i wlewamy tłuszcz. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Makowy spód pieczemy około 30 minut w 180°C.
Upieczony studzimy.
ETAP 4
Na upieczony spód wykładamy 1/3 kajmaku. Przykrywamy go herbatnikami.
ETAP 5
Herbatniki także smarujemy porcją kajmaku (1/3). Ponownie przykrywamy herbatnikami. Wierzch wykańczamy ostatnią częścią masy kajmakowej (1/3).
Mazurek dowolnie dekorujemy. Brzegi wykończyłam połówkami orzechów włoskich. Kwiaty wykonane są z moreli i płatków migdałowych, a napis z rozpuszczonej czekolady. Gotowe.
Czekoladka 2