Sposób przygotowania:
Pomarańczowy mazurek z różami
Przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną posiekać ostrym nożem z zimnym masłem. Dodać resztę składników na ciasto (oprócz kakao) i szybko zagnieść. Rozwałkować na grubość 5mm, podsypując niewielką ilością dodatkowej mąki. Włożyć do formy (21x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Nadmiar odciąć nożem zostawiając 1cm na brzegu. Wstawić do lodówki na 30min. Pozostałe ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao. Włożyć na chwilę do lodówki. Schłodzone ciasto na mazurek nakłuć widelcem. Piec w 190*C przez 20min. Ciasto białe i ciemne rozwałkować oddzielnie na grubość 3mm. Wyciąć koła o średnicy ok 3-4cm. Dwa białe i dwa ciemne koła położyć koło siebie naprzemiennie zakładając jedno na drugie. Zwinąć w rulonik i przecięć w poprzek na pół. Płatki róży lekko odchylić. Gotowe wstawić do lodówki do schłodzenia. Piec w 190*C przez 15min. Z ciasta ciemnego wyciąć parę listków i piec około 3-5min. KREM: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Jajka i żółtko wbić do garnuszka, dodać cukier i roztrzepać trzepaczką. Postawić na małym ogniu i dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. Rozpuścić masło, często mieszając podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Żelatynę rozpuścić podgrzewając i dodać do pomarańczowej masy. Tężącą masę wylać na mazurek i wcisnąć kruche róże. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
marietta