Sposób przygotowania:
Mazurek pomarańczowy
Do przesianej na stolnice mąki dokładamy pozostałe składniki. Energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy. Część pozostawiamy na dekoracje brzegu. Na wyłożone ciasto przyklejamy brzegi. Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowy spód studzimy.
MASA: Dokładni obieramy pomarańcz.. Obrane kroimy w mniejsze części i gotujemy z dodatkiem wody około 15 - 20 minut. Następnie miksujemy. Ponownie stawiamy na gazie i dokładamy galaretkę. Całość słodzimy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty do rozpuszczenia galaretki. Gdy masa przestygnie wylewamy ją upieczone ciasto kruche. Dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi kandyzowana pomarańcza, oraz kwiatki z płatków migdałowych i rodzynek.
KANDYZOWANA POMARAŃCZA:Podgrzewamy wodę. Następnie dodajemy do niej cukier i rozpuszczamy go. Pomarańczę kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Plasterki gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny w przygotowanym wcześniej syropie. Gotowe pomarańcze pomarańcze powinny być szkliste.
MASA: Dokładni obieramy pomarańcz.. Obrane kroimy w mniejsze części i gotujemy z dodatkiem wody około 15 - 20 minut. Następnie miksujemy. Ponownie stawiamy na gazie i dokładamy galaretkę. Całość słodzimy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty do rozpuszczenia galaretki. Gdy masa przestygnie wylewamy ją upieczone ciasto kruche. Dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi kandyzowana pomarańcza, oraz kwiatki z płatków migdałowych i rodzynek.
KANDYZOWANA POMARAŃCZA:Podgrzewamy wodę. Następnie dodajemy do niej cukier i rozpuszczamy go. Pomarańczę kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Plasterki gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny w przygotowanym wcześniej syropie. Gotowe pomarańcze pomarańcze powinny być szkliste.
zufikowo
jaga85
Choć powszechnie się przyjęło, że mazurek ma być kruchy, słodki i cienki, są wyjątki :)POZDRAWIAM!!!