SUPERPRZEPIS

Mazurek pomarańczowy

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Mazurek pomarańczowy Więcej zdjęć (3)

Mazurek nie jest zbyt słodki, natomiast wręcz przeciwnie jest orzeźwiający. Polecam na świąteczny stół!!! Już niedługo Wielkanoc więc przepis na pewno się przyda.

Składniki:

Mazurek pomarańczowy

 

  • Blaszka24x36 cm

 

  • Ciasto kruche:
  • 35 dag mąki,
  • 50 gram cukru pudru,
  • 20 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko
  • Masa pomarańczowa:
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 5 dużych pomarańczy,
  • 0,5 szklanki wody,
  • Cukier do smaku (2-3 łyżki)
  • Kandyzowane pomarańcze:
  • 3 pomarańcze,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy
Do przesianej na stolnice mąki dokładamy pozostałe składniki. Energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy. Część pozostawiamy na dekoracje brzegu. Na wyłożone ciasto przyklejamy brzegi. Całość pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowy spód studzimy.

MASA: Dokładni obieramy pomarańcz.. Obrane kroimy w mniejsze części i gotujemy z dodatkiem wody około 15 - 20 minut. Następnie miksujemy. Ponownie stawiamy na gazie i dokładamy galaretkę. Całość słodzimy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty do rozpuszczenia galaretki. Gdy masa przestygnie wylewamy ją upieczone ciasto kruche. Dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi kandyzowana pomarańcza, oraz kwiatki z płatków migdałowych i rodzynek.

KANDYZOWANA POMARAŃCZA:Podgrzewamy wodę. Następnie dodajemy do niej cukier i rozpuszczamy go. Pomarańczę kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Plasterki gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny w przygotowanym wcześniej syropie. Gotowe pomarańcze pomarańcze powinny być szkliste.
Mazurek pomarańczowy
upieczony spód z ciasta kruchego studzimy
Mazurek pomarańczowy
Plasterki pomarańczy gotujemy w przygotowanej wodzie z cukrem