SUPERPRZEPIS

Mazurek czekoladowo-miętowy

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Mazurek czekoladowo-miętowy

Przepyszny mazurek z cudowną masą czekoladową i miętowymi pastylkami to będzie gratka dla tych co lubię połączenie mięty i czekolady.

Składniki:

Mazurek czekoladowo-miętowy

ciasto:

krem:

  • 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1,5 szklanki posiekanej czekolady gorzkiej około 20 dag

dodatkowo:

  • czekoladowo-miętowe pastylki

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowo-miętowy

ETAP 1:

Mazurek czekoladowo-miętowy
Ciasto przykryć papierem na nim wysypać fasolę.

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą , dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto, które schłodzić około 30 minut.
Okrągłą formę do tarty około 25 cm średnicy wysmarować masłem i wysypać mąką, następnie na dnie wyłożyć 3/4 całego schłodzonego ciasta z reszty ciasta zrobić kuleczki którymi obłożyć brzeg mazurka na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.
Piec w temp.180 st około 20 minut.

ETAP 2:

Mazurek czekoladowo-miętowy
Wszystko rozpuścić na garnku z goracą wodą.

Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier z fasolą.
Do miski wsypać posiekaną czekoladę, dolać mleko i ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić, dodać szczyptę soli morskiej i przestudzić.

ETAP 3:

Mazurek czekoladowo-miętowy
Odstawić do zastygnięcia i ozdobić dowolnie.

Kiedy masa czekoladowa przestygnie wylać ją na wystudzony spód mazurka i od razu posypać pokrojonymi w kostkę pastylkami miętowymi, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Po zastygnięciu polewy dowolnie ozdobić.


Tagi:

ciasta mazurki