Sposób przygotowania:
Mazurek kajmakowyEtap 1
Masło przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę, cukier puder, jajko i żółtko. Szybko zagnieść gładkie ciasto.
Etap 2
Z ciasta oderwać kawałek (ok. 1/4), odłożyć. Drugą część ciasta rozłożyć na dnie tortownicy (ok. 27 cm). Brzeg ciasta posmarować wodą. Z odłożonego ciasta utoczyć wałeczek, ułożyć na brzegu ciasta w foremce, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem, odłożyć na ok. półgodziny do lodówki.
Etap 3
Następnie ciasto upiec w 200 stopniach (ok. 30 minut). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Etap 4
Śmietanę ubić. Dodać do niej kajmak, dokładnie wymieszać.
Etap 5
Masę wyłożyć na upieczony spód ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić.