SUPERPRZEPIS

Mazurek kajmakowy

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Mazurek kajmakowy

W Święta Wielkanocne nie może zabraknąć pysznego mazurka. W tym roku postanowiłam przygotować taki z masą o smaku kajmaku kakaowego.

Składniki:

Mazurek kajmakowy

 

  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 250 g kajmaku kakaowego

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowy

Etap 1

Mazurek kajmakowy
Gładkie ciasto przygotowane z masła mąki cukru pudru jajka i żółtka.

Masło przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę, cukier puder, jajko i żółtko. Szybko zagnieść gładkie ciasto.

Etap 2

Mazurek kajmakowy
Gotowe ciasto rozłożone na dnie dużej tortownicy.

Z ciasta oderwać kawałek (ok. 1/4), odłożyć. Drugą część ciasta rozłożyć na dnie tortownicy (ok. 27 cm). Brzeg ciasta posmarować wodą. Z odłożonego ciasta utoczyć wałeczek, ułożyć na brzegu ciasta w foremce, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem, odłożyć na ok. półgodziny do lodówki.

Etap 3

Mazurek kajmakowy
Schłodzony spód mazurka upieczony i ostudzony.

Następnie ciasto upiec w 200 stopniach (ok. 30 minut). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.

Etap 4

Mazurek kajmakowy
Ubita śmietana kremówka wymieszana z kajmakiem.

Śmietanę ubić. Dodać do niej kajmak, dokładnie wymieszać.

Etap 5

Mazurek kajmakowy

Masę wyłożyć na upieczony spód ciasta. Dowolnie udekorować. Schłodzić.


Tagi:

mazurki ciasta