Sposób przygotowania:
Drożdżówka z budyniem i kruszonkąWykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ,,ruszyły''. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i olej, zagniatamy mięciutkie ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Przygotowanie do pieczenia:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wykonanie budyniu:
W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie przekładamy go równomiernie na ciasto.
Wykonanie kruszonki:
Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozkładamy na budyniu.
Pieczenia i podanie:
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Upieczoną drożdżówkę studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników 250 ml.