agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Mazurek śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczny mazurek na święta wielkanocy.

Mazurek śliwkowy

Składniki:

Mazurek śliwkowy

 

  • 25 dag suszonych śliwek
  • 20 dag czekolady
  • 100 ml czerwonego wina
  • 25 dag migdałów
  • ½ kg cukru pudru
  • 2 dag mąki
  • 5 białek
  • sok z cytryny
  • skórka cytrynowa
  • wafle
  • lukier

Sposób przygotowania:

Mazurek śliwkowy
Śliwki umyć, wypestkować, drobno posiekać, polać winem i odstawić na 4 godziny. W tym czasie migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Naczynie z białkami wstawić do większego naczynia z wrzątkiem. Cały czas ubijać , aż masa zgęstnieje i wystudzić. Następnie połączyć z roztopioną czekoladą, przesianą mąką, migdałami, śliwkami, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Przełożyć do wyłożonej formy waflami, upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem.