Sposób przygotowania:
Mazurek śliwkowy
Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać, dodać sól i cukier, posiekać z margaryną, dodać jajka i pokrojone w paseczki śliwki. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować i rozłożyć na blaszce do pieczenia.
Na cieście rozsmarować warstwę powideł i ułożyć kratkę z reszty ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż ciasto się zezłoci.
Mazurka wyjąć z piekarnika i udekorować połówkami orzechów.
Smacznego.
Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować i rozłożyć na blaszce do pieczenia.
Na cieście rozsmarować warstwę powideł i ułożyć kratkę z reszty ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż ciasto się zezłoci.
Mazurka wyjąć z piekarnika i udekorować połówkami orzechów.
Smacznego.