czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Mazurek śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W moim domu rodzinnym nie piekło się mazurków, więc to jest mój pierwszy. Mam nadzieję, że będą kolejne.

Mazurek śliwkowy

Składniki:

Mazurek śliwkowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek śliwkowy
Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać, dodać sól i cukier, posiekać z margaryną, dodać jajka i pokrojone w paseczki śliwki. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny.

Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę rozwałkować i rozłożyć na blaszce do pieczenia.

Na cieście rozsmarować warstwę powideł i ułożyć kratkę z reszty ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż ciasto się zezłoci.

Mazurka wyjąć z piekarnika i udekorować połówkami orzechów.

Smacznego.