Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Ciasto wychodzi pyszne, puszyste i ładnie wyrośnięte, pod warunkiem, że zachowacie kolejność etapów przygotowania. Polecam, bo jest smaczne i proste.

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

Ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1 duże jabłko

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

Ucieranie jajek z cukrem:

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką
Jajka ucierane z cukrem na puszystą masę

Ze składników na kruszonkę dokładnie ręcznie ją wyrobić i podzielić palcami. Odstawić. Jajka utrzeć trzepaczką z cukrem na puch.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką
Wszystkie składniki na ciasto w trakcie ucierania

Stopniowo wlewać maślankę, cały czas ucierając trzepaczką. Tak samo postąpić z olejem. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Dokładnie utrzeć całość na gładką masę za pomocą trzepaczki.. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy 25x35 cm, lub do prodziża.

Kończenie ciasta:

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką
Pokrojone w plasterki jabłka potrzebne do ciasta

Wierzch ciasta posypać skórką i nałożyć na nią pokrojone w plasterki jabłko. Wysypać kruszonkę po całości. Ciasto piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!