kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek owsiany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mazurek jest pyszny! Jego wierzch jest chrupki, dodatek powideł nadaje kwaskowatego smaku, a olejek migdałowy nadaje znakomity aromat!

Mazurek owsiany

Składniki:

Mazurek owsiany

 

 

  • powidła śliwkowe

 

  • masa owsiana:
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 białka
  • olejek migdałowy- według uznania (około 1/2)

Sposób przygotowania:

Mazurek owsiany
1. Z podanych składników, wyrobić elastyczne ciasto i wyłożyć je na blaszce do pieczenia. (Można wcześniej je schłodzić)

2. Masa owsiana: margarynę roztopić, dodać do niej cukier i płatki owsiane, wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wraz z olejkiem migdałowym dodać do owsianej masy.

3. Wyłożone na blaszce ciasto posmarować gęsto powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć masę z płatków owsianych i piec ciasto w 180 stopniach przez 45 minut.