aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Mazurek orzechowy z powidłami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rewelacyjny, orzechowo-śliwkowy mazurek, z rumianą pianą na górze. Dla tych, którzy nie przepadają za przesłodzonymi ciastami i mazurkami z lukrem...

Mazurek orzechowy z powidłami i bezą

Składniki:

Mazurek orzechowy z powidłami i bezą

 

  • ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • masa orzechowa:
  • 300 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • 150 g cukru pudru
  • beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • dodatkowo:
  • 300 g powideł śliwkowych

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mazurek orzechowy z powidłami i bezą
Blaszkę o wymiarach około 34x25 wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st.C. Ciasto kruche: Masło kroimy na kawałki, wszystkie składniki wkładamy do misy robota kuchennego zaopatrzonego w nożyk i miksujemy do czasu, aż całość zacznie zbijać się w kulę. Przekładamy do blaszki i wciskamy w spód. masa orzechowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy orzechy, mleko i rum, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy orzechowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Kruche ciasto smarujemy powidłami, następnie na powidłach rozkładamy masę orzechową. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na 10 minut. Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim pianę. Wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy ciasto 30 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do wystudzenia. Beza dzięki temu będzie dobrze wypieczona i chrupiąca. Jeśli ktoś woli bezę lekko ciągnącą się, po upieczeniu, wyjmuje ciasto z piekarnika.