Sposób przygotowania:
Mazurek orzechowy z powidłami i bezą
Blaszkę o wymiarach około 34x25 wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 175 st.C. Ciasto kruche: Masło kroimy na kawałki, wszystkie składniki wkładamy do misy robota kuchennego zaopatrzonego w nożyk i miksujemy do czasu, aż całość zacznie zbijać się w kulę. Przekładamy do blaszki i wciskamy w spód. masa orzechowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy orzechy, mleko i rum, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy orzechowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Kruche ciasto smarujemy powidłami, następnie na powidłach rozkładamy masę orzechową. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na 10 minut. Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim pianę. Wstawiamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy ciasto 30 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do wystudzenia. Beza dzięki temu będzie dobrze wypieczona i chrupiąca. Jeśli ktoś woli bezę lekko ciągnącą się, po upieczeniu, wyjmuje ciasto z piekarnika.
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2