kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Zawijany tort szpinakowy z malinowym kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wykwintny i elegancki tort szpinakowy przełożyłam kremem malinowym. Dekoracja w postaci czekoladowego gniazdka wabi oko, ten tort będzie ozdoba każdego stołu wielkanocnego

Zawijany tort szpinakowy z malinowym kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zawijany tort szpinakowy z malinowym kremem

 

  • biszkopt szpinakowy:

 

 

  • krem malinowy:

 

  • 500 g mrożonych malin
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

 

  • czekoladowe gniazdko:

 

  • 150 g czekolady deserowej
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • czekoladowe jajeczka

 

  • ponadto:

 

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zawijany tort szpinakowy z malinowym kremem

ETAP 1:

Piekarnik nagrzej do 170 stopni, foremkę 36x35 wyłóż papierem do pieczenia(ja użyłam blaszki z piekarnika). Przygotuj biszkopt. Olej rzepakowy zmiksuj ze szpinakiem na mu w blenderze kielichowym. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj do nich żółtka i ubij razem, aż masa będzie ładnie napowietrzona.

Do ubitych jaj dodawaj partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką aby ciasto nie opadło. Na końcu dodaj zmiksowany szpinak i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto wyłóż na przygotowaną foremkę, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut do suchego patyczka. Gotowy biszkopt przestudź ok. 10 minut w piekarniku a następnie przełóż go na czystą ściereczkę, delikatnie usuń papier do pieczenia i zwiń ciasto w roladę. Tak zwinięte ciasto wystudź.

Rozmrożone maliny przetrzyj przez gęste sitko i wraz sokiem który oddały przełóż do rondelka. Doprowadź do wrzenia i zagęść łyżką skrobi rozprowadzonej w 2-3 łyżka zimnej wody. Gdy maliny zgęstnieją, zestaw rondelek z ognia i wystudź je.

Serek mascarpone utrzyj mikserem na gładką masę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce kisielu malinowego. Całość zmiksuj aż będzie jednolita i gładka.

Wystudzoną roladę rozwiń przekrój wszerz na 4 równe paski. Pierwszy pasek posmaruj kremem, zwiń w roladkę i ustaw na paterze lub talerzu. Drugi pasek posmaruj kremem i owiń wokół pierwszej roladki. Tak samo postąp z pozostałymi pasami ciasta. Gdy zawiniesz ostatni pas, pokryj kremem wierzch oraz boki tortu.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotuj gniazdko z czekolady.Przygotuj kulkę z folii aluminiowej, nieco mniejszą niż garść i spłaszczoną lekko z góry i z dołu.

Do rondelka wlej 1 12/ szklanki wody, dodaj 1 1/2 szklanki cukru pudru. Zagotuj syrop, zestaw z ognia, wystudź, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę aby syrop się mocno schłodził ale nie zamarzł.

Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i przełóż do woreczka strunowego. Wyjmij syrop cukrowy z zamrażarki i przelej do prostokątnego, płaskiego pojemnika.

Odetnij końcówkę rożka folii i wyciskaj cienkie strużki czekolady na powierzchnię syropu, tak abyś później mogła uformować z nich gniazdko na kulce z folii aluminiowej. "Gałązki" gniazdka powinny gęsto pokrywać kulkę. Po nałożeniu kolejny warstw możesz nałożyć strużki czekolady na gniazdko aby umocnić i zespolić konstrukcję. Po uformowaniu gniazdka wstaw go do lodówki na co najmniej kwadrans.Po tym czasie usuń folię aluminiową.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj barwnik oraz serek mascarpone. Zmiksuj dokładnie. Gotowym kremem ozdób boki oraz wierzch tortu. Na wierzchu ułóż gniazdko z czekolady i napełnij go czekoladowymi jajeczkami. Część jajeczek ułóż przed gniazdkiem.

Zawijany tort szpinakowy z malinowym kremem
Pionowe ułożenie zwinietyc roladek daje ładny efekt wizualny

Tagi:

ciasta torty