Sposób przygotowania:
Zawijany tort szpinakowy z malinowym krememETAP 1:
Piekarnik nagrzej do 170 stopni, foremkę 36x35 wyłóż papierem do pieczenia(ja użyłam blaszki z piekarnika). Przygotuj biszkopt. Olej rzepakowy zmiksuj ze szpinakiem na mu w blenderze kielichowym. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj do nich żółtka i ubij razem, aż masa będzie ładnie napowietrzona.
Do ubitych jaj dodawaj partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką aby ciasto nie opadło. Na końcu dodaj zmiksowany szpinak i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto wyłóż na przygotowaną foremkę, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut do suchego patyczka. Gotowy biszkopt przestudź ok. 10 minut w piekarniku a następnie przełóż go na czystą ściereczkę, delikatnie usuń papier do pieczenia i zwiń ciasto w roladę. Tak zwinięte ciasto wystudź.
Rozmrożone maliny przetrzyj przez gęste sitko i wraz sokiem który oddały przełóż do rondelka. Doprowadź do wrzenia i zagęść łyżką skrobi rozprowadzonej w 2-3 łyżka zimnej wody. Gdy maliny zgęstnieją, zestaw rondelek z ognia i wystudź je.
Serek mascarpone utrzyj mikserem na gładką masę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce kisielu malinowego. Całość zmiksuj aż będzie jednolita i gładka.
Wystudzoną roladę rozwiń przekrój wszerz na 4 równe paski. Pierwszy pasek posmaruj kremem, zwiń w roladkę i ustaw na paterze lub talerzu. Drugi pasek posmaruj kremem i owiń wokół pierwszej roladki. Tak samo postąp z pozostałymi pasami ciasta. Gdy zawiniesz ostatni pas, pokryj kremem wierzch oraz boki tortu.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotuj gniazdko z czekolady.Przygotuj kulkę z folii aluminiowej, nieco mniejszą niż garść i spłaszczoną lekko z góry i z dołu.
Do rondelka wlej 1 12/ szklanki wody, dodaj 1 1/2 szklanki cukru pudru. Zagotuj syrop, zestaw z ognia, wystudź, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę aby syrop się mocno schłodził ale nie zamarzł.
Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i przełóż do woreczka strunowego. Wyjmij syrop cukrowy z zamrażarki i przelej do prostokątnego, płaskiego pojemnika.
Odetnij końcówkę rożka folii i wyciskaj cienkie strużki czekolady na powierzchnię syropu, tak abyś później mogła uformować z nich gniazdko na kulce z folii aluminiowej. "Gałązki" gniazdka powinny gęsto pokrywać kulkę. Po nałożeniu kolejny warstw możesz nałożyć strużki czekolady na gniazdko aby umocnić i zespolić konstrukcję. Po uformowaniu gniazdka wstaw go do lodówki na co najmniej kwadrans.Po tym czasie usuń folię aluminiową.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj barwnik oraz serek mascarpone. Zmiksuj dokładnie. Gotowym kremem ozdób boki oraz wierzch tortu. Na wierzchu ułóż gniazdko z czekolady i napełnij go czekoladowymi jajeczkami. Część jajeczek ułóż przed gniazdkiem.
CORAL