sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Ciasto czekoladowe z masą serowo- pistacjową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki biszkopt na bazie budyniu czekoladowego, do tego masa serowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół.

Ciasto czekoladowe z masą serowo- pistacjową

Składniki:

Ciasto czekoladowe z masą serowo- pistacjową

Składniki

  • biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • krem
  • 500 g serka naturalnego
  • 3 ugotowane żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3/4 szkl pistacji solonych
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z masą serowo- pistacjową
1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem.

2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach.

3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem.

4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ser.

5. Kilka pistacji odkładamy do dekoracji, resztę drobno kroimy.

6. Łączymy z masa serową. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w podanej ilości wody.

7. Biszkopt kroimy na pół. Przekładamy go większą częścią masy.

8. Resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy pozostałymi pistacjami, cukrowymi posypkami itp.

9. Wstawiamy do lodówki.