Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mazurek czekoladowo-śliwkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Wielkanocny mazurek to największa ozdoba świątecznego stołu i najbardziej tradycyjne polskie ciasto.

Mazurek czekoladowo-śliwkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek czekoladowo-śliwkowy

 

  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka kakao
  • powidła śliwkowe
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • 80g masła
  • 40g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Robienie mazurka zacznij od przygotowania ciasta, masło dokładnie posiekaj z przesianą mąką, dosyp cukier puder i kakao. Kiedy wszystko dokładnie się połączy dodaj dwa żółtka i zagnieć całość, wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego dwa takie same spody, ciasta piecz w 170stop przez 20min. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści, gotowy krem odstaw do zgęstnięcia. Jeden z kruchych spodów posmaruj powidłami i przykryj pozostałym, na wierzch mazurka wyłóż warstwę kremu czekoladowego, gotowe ciasto udekoruj wedle uznania.
Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Upieczone spody posmaruj powidłami śliwkowymi
Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Rozsmarowane powidła śliwkowe przykryj drugim kruchym spodem.
Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Górną warstwę pokryj kremem czekoladowym i udekoruj.