lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mazurek Wielkanocny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mazurek po mojemu wyszedł bardzo smaczny i jest gotowy do zjedzenia. Zachęcam do zrobienia. Warto zrobić.

Mazurek Wielkanocny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mazurek Wielkanocny

Składniki:

 

  • Dodatki:
  • powidła śliwkowe mały słoik
  • wiórka z czekolady żółte ,zielone,różowe
  • kuleczki z czekolady

Sposób przygotowania:

Mazurek Wielkanocny

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier śmietanę i miękkie masło ( tak, miękkie to żadna pomyłka). Robotem wyrabiamy ciasto i wykładamy je na stolnice silikonową. Jeśli wam się klei to podsypcie mąką.

Formę z pieca tą taką płaską wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na papier. Odejmujemy kawałek ciasta na kuleczki, które zrobimy na mazurku.

Resztę ciasta wałkujemy i robimy kwadrat. Brzegi mazurka smarujemy białkiem i kładziemy kuleczki na około i na skos. Nakłuwamy widelcem środek i wstawiamy do pieca. Pieczemy 25-30 minut ( sprawdzajcie czy nie ciemnieje i czy się upiekło, bo piece różnie pieką) w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy czym chcemy. U mnie to są powidła, czekolada, kuleczki z czekolady.

Smacznego kochani

Mazurek Wielkanocny
Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy żółtka, cukier śmietanę i miękkie masło
Mazurek Wielkanocny
Odejmujemy kawałek ciasta na kuleczki które zrobimy na mazurku.