Sposób przygotowania:
Mazurek WielkanocnyWykonanie:
Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier śmietanę i miękkie masło ( tak, miękkie to żadna pomyłka). Robotem wyrabiamy ciasto i wykładamy je na stolnice silikonową. Jeśli wam się klei to podsypcie mąką.
Formę z pieca tą taką płaską wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na papier. Odejmujemy kawałek ciasta na kuleczki, które zrobimy na mazurku.
Resztę ciasta wałkujemy i robimy kwadrat. Brzegi mazurka smarujemy białkiem i kładziemy kuleczki na około i na skos. Nakłuwamy widelcem środek i wstawiamy do pieca. Pieczemy 25-30 minut ( sprawdzajcie czy nie ciemnieje i czy się upiekło, bo piece różnie pieką) w 170 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy czym chcemy. U mnie to są powidła, czekolada, kuleczki z czekolady.
Smacznego kochani
misia5
lalunia
Dziękuje bardzo :)