Sposób przygotowania:
Mazurek wielkanocny
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy startą na tarce lub pokrojoną drobno zimną margarynę, żółtka, cukier oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na kształt koła o średnicy 21 cm i grubości 5 mm. Żeby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia nakłuwamy je widelcem i kilku miejscach. Z pozostałych okrawków robimy brzegi mazurka ( dla pewności możemy przykleić je za pomocą białka) a także wycinamy ciasteczka foremkami z motywem wielkanocnym. Tak przygotowane spody do mazurków pieczemy w 250 stopniach na lekko złoty kolor, około 15-20 minut. Studzimy. Śmietankę podgrzewamy dodając kajmak. Mieszamy aby masa całkowicie się rozpuściła ale nie zagotowała. Będzie trochę gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy i łączymy z zimną masą. Tak przygotowany krem kajmakowy wylewamy równomiernie na wszystkie mazurki. Ciasteczka dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego pisaków aby podkreślić kontury kurek i zajączków. Te o kształcie baranków posmarowałam delikatnie resztką kajmaku i nałożyłam ryż preparowany imitujący wełnę. Udekorowane ciasteczka układamy na mazurkach. Dokładamy czekoladowe ozdoby.