Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Meksykańskie racuszki z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, proste w przygotowaniu racuszki, które świetnie komponują się z owocem granatu.

Meksykańskie racuszki z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Meksykańskie racuszki z cynamonem

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • miód,
  • szczypta cynamonu,
  • owoc granatu,
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Meksykańskie racuszki z cynamonem
Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wlewamy ciepłą wodą i wszystko razem wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy na placek grubości 5mm. Z ciasta wycinamy kształty kwadratów. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy kwadraty ciasta. Smażymy je na rumiano z obu stron aż napęcznieją, najlepiej na średnim ogniu. Wykładamy je i osączamy na papierowym ręczniku.Miód podgrzewamy ze szczyptą cynamonu i polewamy nim gotowe racuszki. Racuszki podajemy z ziarenkami granatu.
Meksykańskie racuszki z cynamonem
Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
Meksykańskie racuszki z cynamonem
Wlewamy ciepłą wodą i wszystko razem wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Meksykańskie racuszki z cynamonem
Z ciasta wycinamy kształty kwadratów i je smażymy.
Meksykańskie racuszki z cynamonem
Smażymy je na rumiano z obu stron aż napęcznieją, najlepiej na średnim ogniu.