Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka smażone na oleju

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka są pyszne, aromatyczne i chrupiące

Ciasteczka smażone na oleju Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka smażone na oleju

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 łyżka octu
  • 10-15 dag twardej marmolady
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka smażone na oleju
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, aromat, ocet, miękkie masło i dokładnie wyrobić ciasto. (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi) Następnie ciasto wybić wałkiem na stolnicy do momentu aż zrobi się gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i szklanką wyciąć krążki. Radełkiem lub nożem w środku krążka naciąć cienkie paski, nie docinając do krawędzi. Na trzonek drewnianej łyżki nakładać co drugi pasek ciasta, zanurzyć najpierw wiszące paski w rozgrzanym tłuszczu a następnie delikatnie zsunąć z trzonka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i do środka włożyć po słupku twardej marmolady.
Ciasteczka smażone na oleju
Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki
Ciasteczka smażone na oleju
Nożem lub radełkiem wewnątrz krążków nacinać cienkie paski
Ciasteczka smażone na oleju
Ciasto nakładać na trzonek drewnianej łyżki