Sposób przygotowania:
Ciasteczka smażone na oleju
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, aromat, ocet, miękkie masło i dokładnie wyrobić ciasto. (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi) Następnie ciasto wybić wałkiem na stolnicy do momentu aż zrobi się gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i szklanką wyciąć krążki. Radełkiem lub nożem w środku krążka naciąć cienkie paski, nie docinając do krawędzi. Na trzonek drewnianej łyżki nakładać co drugi pasek ciasta, zanurzyć najpierw wiszące paski w rozgrzanym tłuszczu a następnie delikatnie zsunąć z trzonka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i do środka włożyć po słupku twardej marmolady.
Dorcia
monikaT83