dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Ciasteczka piernikowo-czekoladowe z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne piernikowo-czekoladowe ciasteczka z orzechami laskowymi. Małe co nieco do kawy dla dużych i małych.

Ciasteczka piernikowo-czekoladowe z orzechami

Składniki:

Ciasteczka piernikowo-czekoladowe z orzechami

 

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 130 g czekolady mlecznej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Ciasteczka piernikowo-czekoladowe z orzechami
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z proszkiem, cynamonem i przyprawą do piernika. Miękkie masło ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy po jednym jajku i roztopiona czekoladę. Masę mieszamy z suchymi składnikami i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy i posypujemy posiekanymi orzechami.

Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 160 stopniach.

Smacznego.