Sposób przygotowania:
Ciasteczka jak poduszeczki
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, wymieszać na sucho, następnie dodać masło pokrojone w kosteczkę i na koniec ubite jajka połączone ze śmietana, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować na minimum 1/2 cm i foremką wyciąć ciasteczka. W głębokim naczyniu rozgrzać spora ilość oleju i w gorącym smażyć na złoty kolor, ciasteczka bardzo szybko się smażą i w trakcie smażenia bardzo rosną tworząc coś w rodzaju poduszeczki. Po usmażeniu ciasteczka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać dżemem, najlepiej napełniać je do momentu kiedy dżem zacznie delikatnie wypływać z otworu. Po wierzchu posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.