Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1435]

Bułeczki drożdzowe z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i pyszne bułeczki drożdżowe ze słodkim nadzieniem. Są miękkie i puszyste. Przygotujesz je w kilka chwil!

Bułeczki drożdzowe z nadzieniem

Składniki:

Bułeczki drożdzowe z nadzieniem

Ciasto na 8 bułek:

Dodatkowo:

  • gęsty dżem
  • białko do posmarowania bułeczek

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok)

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdzowe z nadzieniem

Zaczyn:

Bułeczki drożdzowe z nadzieniem
Drożdże suche należy wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników.

W miseczce lub kubku połączyć pokruszone drożdże 2 łyżki ciepłego, lecz nie gorącego mleka), 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Całość zakryć szmatką i odstawić na 10 minut.

Ciasto:

Bułeczki drożdzowe z nadzieniem
Wyrobione ciasto nie powinno lepić się do dłoni.

Do miski wsypać mąkę, cukry i sól i następnie należy wlać drożdże oraz resztę mleka. Wszystko razem dokładnie wyrobić na elastyczną masę - powoli dolewając roztopione masło lub olej. Dodać również żółtko. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 90 minut, aby podrosło.

Formowanie:

Bułeczki drożdzowe z nadzieniem
Bułeczki powinny mieć identyczną wielkość.

Wyrośnięte ciasto odrobinę przemieszać i podzielić na 8 części, aby każdy kawałek ważył około 60g. Każdego kawałek uformować na okrągłą kulkę, które należy spłaszczyć. Na środku umieścić po 1 łyżce dowolnego nadzienia. Bułeczki dokładnie zlepić i uformować na owalny kształt. Całość przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć i odstawić na 30-40 minut, aby się napuszyły.

Pieczenie i po pieczeniu:

Bułeczki drożdzowe z nadzieniem
Ciasto można przygotować wieczorem, a rano uformować i upiec bułki.

Bułki wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec 18-20 minut w 180 stopniach. Ostudzone można polukrować. (Lukier przygotować przez energiczne wymieszanie pudru z gorącą wodą lub sokiem cytrynowym.)
=