Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdzowe z nadzieniemZaczyn:
W miseczce lub kubku połączyć pokruszone drożdże 2 łyżki ciepłego, lecz nie gorącego mleka), 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Całość zakryć szmatką i odstawić na 10 minut.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, cukry i sól i następnie należy wlać drożdże oraz resztę mleka. Wszystko razem dokładnie wyrobić na elastyczną masę - powoli dolewając roztopione masło lub olej. Dodać również żółtko. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 90 minut, aby podrosło.
Formowanie:
Wyrośnięte ciasto odrobinę przemieszać i podzielić na 8 części, aby każdy kawałek ważył około 60g. Każdego kawałek uformować na okrągłą kulkę, które należy spłaszczyć. Na środku umieścić po 1 łyżce dowolnego nadzienia. Bułeczki dokładnie zlepić i uformować na owalny kształt. Całość przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, zakryć i odstawić na 30-40 minut, aby się napuszyły.
Pieczenie i po pieczeniu:
Bułki wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika i piec 18-20 minut w 180 stopniach. Ostudzone można polukrować. (Lukier przygotować przez energiczne wymieszanie pudru z gorącą wodą lub sokiem cytrynowym.)
=