Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Muffinki toffi z bananami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Muffinki po wystudzeniu można posmarować lukrem, stopioną czekoladą czy półpłynnym kajmakiem albo posypać cukrem pudrem.

Muffinki toffi z bananami

Składniki:

Muffinki toffi z bananami

 

  • mąka pszenna 200 g
  • budyń toffi 1 op.
  • masło 250 g
  • kajmak z puszki 10 pełnych łyżek
  • jajka 4 duże
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • banan 2-3 średnie

Sposób przygotowania:

Muffinki toffi z bananami
Masło wyjąć z lodówki i pozostawić w cieple, aby zmiękło. Przełożyć do dużej miski, dodać całe jajka, kajmak z puszki i mleko - zmiksować na jednolitą masę.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dużą szczyptą soli oraz sypkim budyniem toffi. Suchą mieszankę dodać do masy maślano-kajmakowej i zmiksować do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.

W międzyczasie pokroić banany w średnie kostki i wmieszać do ciasta szpatułką.

Masą muffinkową napełniać foremki wyłożone papierowymi papilotkami do połowy pojemności. Formy włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok. 20 minut.

Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Upieczone muffinki przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.