migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kruche babeczki z kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe pyszne babeczki w wielkanocnej odsłonie z masą kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast takiego prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów lub innych dowolnych bakalii.

Kruche babeczki z kajmakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki z kajmakiem

kruche ciasto

nadzienie

  • 1 puszka masy kajmakowej ( duża 510 g )
  • 100 g miękkiego masła

 

  • oraz
  • prażony słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kajmakiem
Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać żołtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok 30-60 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.

Przygotować nadzienie.

Masę kajmakową przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić na ok 40 minut do lodówki aby nieco zesztywniała. Potem masą wypełnić babeczki za pomocą rękawa. Na wierzchu posypać prażonym słonecznikiem.

Z podanych składników wychodzi ok 28-30 babeczek o średnicy 6 cm.

Słonecznik prażony przygotowany według receptury na słonecznikowiec, tutaj przepis https://gotujmy.pl/ciasto-slonecznikowiec,przepisy-ciasta-przepis,270842.html
Kruche babeczki z kajmakiem
Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać żołtka i zagnieść ciasto.
Kruche babeczki z kajmakiem
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół.
Kruche babeczki z kajmakiem
Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.
Kruche babeczki z kajmakiem
Masą wypełnić babeczki za pomocą rękawa. Na wierzchu posypać prażonym słonecznikiem.