Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z kajmakiem
Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać żołtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok 30-60 minut.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.
Przygotować nadzienie.
Masę kajmakową przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić na ok 40 minut do lodówki aby nieco zesztywniała. Potem masą wypełnić babeczki za pomocą rękawa. Na wierzchu posypać prażonym słonecznikiem.
Z podanych składników wychodzi ok 28-30 babeczek o średnicy 6 cm.
Słonecznik prażony przygotowany według receptury na słonecznikowiec, tutaj przepis https://gotujmy.pl/ciasto-slonecznikowiec,przepisy-ciasta-przepis,270842.html
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Babeczki wyjąć z foremek i wystudzić.
Przygotować nadzienie.
Masę kajmakową przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić na ok 40 minut do lodówki aby nieco zesztywniała. Potem masą wypełnić babeczki za pomocą rękawa. Na wierzchu posypać prażonym słonecznikiem.
Z podanych składników wychodzi ok 28-30 babeczek o średnicy 6 cm.
Słonecznik prażony przygotowany według receptury na słonecznikowiec, tutaj przepis https://gotujmy.pl/ciasto-slonecznikowiec,przepisy-ciasta-przepis,270842.html
SylaUla