miękkie ciasto z rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo delikatne i pulchne ciasto z rabarbarem

miękkie ciasto z rabarbarem

Składniki:

miękkie ciasto z rabarbarem

 

  • 6 sztuk jaj surowych
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 kg rabarbaru

 

 

 

Sposób przygotowania:

miękkie ciasto z rabarbarem
1. Myjemy surowe jaja. Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na najwyższych obrotach aż powstanie sztywna piana. W między czasie stróżkiem dosypujemy cukier oraz dodajemy żółtka. Bardzo lekko mieszamy aby masa nie opadła.

2. Mieszamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Dolewamy olej. Mieszamy

3. Rabarbar obrany i umyty kroimy w paski bądź kostki i łączymy z masą.

4. Całość wylewamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 50 minut w temp. 170 s.c