katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Mielone kotlety z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zwykły mielony można troszkę urozmaicić dodatkami i choć to mielone smakują trochę inaczej. smaczne do obiadu i na kanapkę.

Mielone kotlety z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone kotlety z dodatkami

 

  • mielona łopatka wieprzowa ok 60 dag
  • bułka łupana 1 szt namoczona
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • rosół 1/4 szkl
  • jajko 1 duże abo 2 małe
  • musztarda 1-2 łyżeczki
  • sól, pieprz, mielona papryka do smaku
  • bułka tarta do obtacznia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety z dodatkami
Bułkę namoczoną np w mleku odciskamy i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę po obraniu drobniutko siekamy. Przygotowaną cebulę, czosnek i rosół dodajemy do mięsa. Mieszamy i doprawiamy musztardą, papryką, solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.
Mielone kotlety z dodatkami
Do mięsa dodajemy , cebulę, czosnek, jajko i rosół do smaku doprawiamy pozostałymi przyprawami.
Mielone kotlety z dodatkami
z masy mięsnej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Mielone kotlety z dodatkami
Przygotowane kotlety smażymy na rumiano .
Mielone kotlety z dodatkami
Usmażone i osączone kotlety gotowe do podania.