Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone z marchewką i brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast zwykłych mielonych proponuję zrobić według tego przepisu. Mielone kuleczki zatopione w pysznym warzywnym sosie.

Kotlety mielone z marchewką i brukselką

Składniki:

Kotlety mielone z marchewką i brukselką

Składniki na kotlety mielone:

  • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki przyprawy Gyros
  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 1 opakowanie marchewek mini
  • 1 opakowanie brukselki
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Szczypta chili
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z marchewką i brukselką

ETAP 1:

Mielone z marchewką i brukselką

1. Mięso mielone przekładamy do miski, doajmey obrana, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tarta i dokładnie mieszamy. Robimy okrągłe kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

ETAP 2:

Mielone z marchewką i brukselką

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchewki oraz brukselki, podlewamy wodą, solimy i gotujemy.

3. Gdy warzywa będę już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotujemy i łączymy z kotletami.

ETAP 3:

4. Danie gotowe.

5. Smacznego