Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Mielone z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mielone z rabarbarem to moja dzisiejsza propozycja na alternatywę dla klasycznych kotletów mielonych.

Mielone z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z rabarbarem

 

  • 300 g mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 pęd rabarbaru
  • bułka tarta
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z rabarbarem
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie) bułkę, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę oraz rabarbar, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.

Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po kilka minut z wszystkich stron.
Mielone z rabarbarem
przygotowujemy mięso na kotlety mielone wg przepisu
Mielone z rabarbarem
do mięsa dodajemy posiekany dość drobno rabarbar
Mielone z rabarbarem
z masy mięsnej przygotowujemy kotlety które obtaczamy w bułce tartej
Mielone z rabarbarem
smażymy na rozgrzanym tłuszczu z wszystkich stron