Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Dorada pieczona z warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Bardzo smaczna, delikatna ryba przygotowana w jeden z najprostszych sposobów. Upieczona z ziemniakami i pomidorami. Lekkie i smaczne danie, które można podać na obiad maksymalnie dla dwóch osób.

Dorada pieczona z warzywami

Składniki:

Dorada pieczona z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Dorada pieczona z warzywami

ETAP 1:

Dorada pieczona z warzywami
Rybę skropić marynatą i obłożyć plasterkami cytryny.

Czosnek rozgnieść i rozetrzeć z oliwą, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, solą (ok 1/2 łyżeczki) i pieprzem. Taką mieszaniną skropić ze wszystkich stron oczyszczoną rybę. Cytrynę pokroić na plasterki, włożyć do brzucha ryby i na wierzch. Odstawić na godzinę.

ETAP 2:

Dorada pieczona z warzywami
Ziemniaki, cebulę pokroić i obtoczyć w oliwie z przyprawami.

Ziemniaki obrać i pokroić na małe części lub talarki, a cebulę skroić w piórka. Warzywa te skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i tymiankiem. Dokładnie wymieszać, aby wszystko było obtoczone oliwą z przyprawami. Wyłożyć na dno formy do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min.

Po tym czasie wyjąć formę i ściągnąć folię. Ziemniaki odsunąć na boki, a na środku położyć przygotowaną wcześniej rybę. Obłożyć ją pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, które oprószyłam solą i tymiankiem. Wstawić ponownie do piekarnika, już bez przykrycia i piec przez ok 30 min w zależności od wielkości ryby. Smacznego.


Tagi:

dania ryby