Sposób przygotowania:
Szare kluchy z serem żółtymKrok 1
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce i przekładamy do szklanej miseczki. Odsączamy wodę która nam się pojawi w ziemniaczkach.
Wbijamy jajo i dodajemy sól i pieprz do smaku.Wsypujemy mąkę( ja to robię na oko) i mieszamy do połączenia składników tak aby ciasto było gęściejsze.
Krok 2
Wstawiamy wodę i wlewamy odrobinę oleju do niej, czekamy , aż nam się zagotuje. Ciasto kluchowe przekładamy na deseczkę( miałam drewnianą), rozprowadzamy na całej powierzchni i łyżką odcinamy po kawałeczku dokładnie nad garnkiem z gotującą się wodą.
Łyżka się klei???
Nic innego jak wkładamy ja do garnka z woda i już po problemie.
Kluski wypływają na wierzch, znaczy że jeszcze chwila i wyjmujemy. Pod bieżącą wodą płuczemy i przekładamy do miski.
Podsmażamy na patelni posypując startym serem. Rewelacja pyszne mniammm.