Sposób przygotowania:
Tagine z szynki z cebulą i rozmarynemEtap 1

Do moździerza przełożyć kolendrę, płatki papryki i ziele angielskie. Dokładnie utrzeć.
Etap 2

Szynkę pokroić w grube plastry, oprószyć je z obu stron solą i pieprzem.
Etap 3

W naczyniu do tagine rozgrzać kilka łyżek oleju (2-3), zrumienić na nim mięso.
Etap 4

Mięso zdjąć na talerz. Cebule pokroić w piórka.
Etap 5

Marchewki i seler obrać, pokroić na małe kawałki.
Etap 6

Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić cebulę, seler i marchewkę. Smażyć kilka minut co chwilę mieszając.
Etap 7

Połowę warzyw zdjąć na talerz. Na warzywach na patelni ułożyć zrumienione mięso.
Etap 8

Posypać je utartymi przyprawami.
Etap 9

Na wierzchu rozłożyć drugą część warzyw. Oprószyć je solą, zalać 200 ml wody. Na wierzchu położyć rozmaryn.
Etap 10

Naczynie przykryć. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć gałązkę rozmarynu. Mięso podawać z warzywami. Można też wyjąć mięso, a warzywa razem z wywarem zmiksować na gładki sos.