Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Napatrzyłam się na przygotowanie potraw w naczyniu do tagine i zapragnęłam też takowe naczynie posiadać. Kupiłam więc i przetestowałam:) Danie wyszło przepyszne:)

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

Składniki:

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

 

  • 1 łyżeczka całej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 50 dkg wieprzowej szynki
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 bardzo duże cebule
  • 1 marchewka
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

Etap 1

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem
Część przypraw przełożona do moździerza.

Do moździerza przełożyć kolendrę, płatki papryki i ziele angielskie. Dokładnie utrzeć.

Etap 2

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem
Pokrojona w plastry szynka oprószona solą i pieprzem.

Szynkę pokroić w grube plastry, oprószyć je z obu stron solą i pieprzem.

Etap 3

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem
Plastry szynki rumienione na rozgrzanym oleju.

W naczyniu do tagine rozgrzać kilka łyżek oleju (2-3), zrumienić na nim mięso.

Etap 4

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem
Dwie duże cebule obrane i pokrojone w piórka.

Mięso zdjąć na talerz. Cebule pokroić w piórka.

Etap 5

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

Marchewki i seler obrać, pokroić na małe kawałki.

Etap 6

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić cebulę, seler i marchewkę. Smażyć kilka minut co chwilę mieszając.

Etap 7

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

Połowę warzyw zdjąć na talerz. Na warzywach na patelni ułożyć zrumienione mięso.

Etap 8

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

Posypać je utartymi przyprawami.

Etap 9

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

Na wierzchu rozłożyć drugą część warzyw. Oprószyć je solą, zalać 200 ml wody. Na wierzchu położyć rozmaryn.

Etap 10

Tagine z szynki z cebulą i rozmarynem

Naczynie przykryć. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć gałązkę rozmarynu. Mięso podawać z warzywami. Można też wyjąć mięso, a warzywa razem z wywarem zmiksować na gładki sos.


Tagi:

danie mięso