Sposób przygotowania:
Tagine z szynki z cebulą i rozmarynemEtap 1
Do moździerza przełożyć kolendrę, płatki papryki i ziele angielskie. Dokładnie utrzeć.
Etap 2
Szynkę pokroić w grube plastry, oprószyć je z obu stron solą i pieprzem.
Etap 3
W naczyniu do tagine rozgrzać kilka łyżek oleju (2-3), zrumienić na nim mięso.
Etap 4
Mięso zdjąć na talerz. Cebule pokroić w piórka.
Etap 5
Marchewki i seler obrać, pokroić na małe kawałki.
Etap 6
Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić cebulę, seler i marchewkę. Smażyć kilka minut co chwilę mieszając.
Etap 7
Połowę warzyw zdjąć na talerz. Na warzywach na patelni ułożyć zrumienione mięso.
Etap 8
Posypać je utartymi przyprawami.
Etap 9
Na wierzchu rozłożyć drugą część warzyw. Oprószyć je solą, zalać 200 ml wody. Na wierzchu położyć rozmaryn.
Etap 10
Naczynie przykryć. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć gałązkę rozmarynu. Mięso podawać z warzywami. Można też wyjąć mięso, a warzywa razem z wywarem zmiksować na gładki sos.