Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pulpety w sosie pomidorowym z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pulpety w sosie pomidorowym z marchewką są bardzo ciekawe w smaku. Dobrze smakują z ziemniakami i surówką.

Pulpety w sosie pomidorowym z marchewką

Składniki:

Pulpety w sosie pomidorowym z marchewką

 

  • 1/2 kg łopatki
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 litr bulionu
  • pieprz
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pomidorowym z marchewką
Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulką. Dodać do smaku przyprawy, bułkę tartą i jajko. Wyrobić jednolitą masę. Uformować pulpeciki.

Wraz z pokrojoną marchewką ugotować we wrzącym bulionie. Po 20 minutach dodać koncentrat pomidorowy i gotować razem jeszcze kilka minut.

Zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Doprawić.  

Tagi:

mięso obiad