WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone lub burgery wieprzowe z mięsa ze schabu, z rzeżuchą i ziarnem słonecznika. Pyszne, lekko chrupiące i soczyste.

Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem

 

  • 200 g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu)
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem

ETAP 1:

Mięso wieprzowe zmieliłam razem z obranym kawałkiem cebuli w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam majonez i musztardę. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodałam posiekaną rzeżuchę i ziarno słonecznika. Wszystko wymieszałam łyżka żeby się składniki dobrze połączyły.

Masę podzieliłam na 2 części i uformowałam 2 okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety obtoczyłam w mące i włożyłam na gorący olej na patelnię. Smażyłam je z obu stron na rumiano po czym wyłożyłam na talerz.

Można je podać tradycyjnie z ziemniakami lub wykorzystać jako kotlety do burgerów.

Mielone z żerzuchą i słonecznikiem
Kotlety mielone w trakcie smażenia na patelni
Mielone z żerzuchą i słonecznikiem
Uformowane kotlety mielone wyłożone na patelnię
Mielone z żerzuchą i słonecznikiem
Wyrobione w misce mięso na kotlety mielone
Mielone z żerzuchą i słonecznikiem
Rzeżucha, słonecznik i przyprawy dodane do mięsa mielonego