ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety mielone z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone z dorsza z dodatkiem śmietany gęstej są bardzo soczyste, aromatyczne, delikatne, smakują na ciepło i na zimno do pieczywa.

Kotlety mielone z dorsza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z dorsza

 

  • mrożone filety dorsza 70 dag,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • kucharek 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • koperek siekany 1/2 pęczka,
  • bułka tarta 1 szklanka,
  • smalec do smażenia 1/2 kostki

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z dorsza
Odmrożone filety z dorsza, cebulę pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza, wbić jajko , wszystko dokładnie zmiksować, wyłożyć do miski.

Wsypać kucharka, mielony pieprz czarny, bułkę tartą, posiekany koperek, dodać gęstą śmietanę i ręką dokładnie wyrobić.

Na rozgrzanej patelni i smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 7 minut, bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody.
Kotlety mielone z dorsza
Na kotlety mielone mrożona ryba pasuje jak najbardziej.
Kotlety mielone z dorsza
Śmietana do masy doda jej soczystości po usmażeniu.
Kotlety mielone z dorsza
Kotlety nie za grube tak do 3 cm grubości.
Kotlety mielone z dorsza
Pod przykryciem nabiorą delikatności a bez przykrycia chrupkości.