Sposób przygotowania:
Bitki z karkówki w sosie śliwkowym
Karkówkę pokroić w 2 cm. plastry, rozbić cienko.
Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Obtoczyć w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano z obu stron.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Mięso z cebulą przełożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem do wysokości mięsa.
Dodać powidła śliwkowe, delikatnie przemieszać.
Dusić 40 min na minimalnym gazie, sos doprawić solą i pieprzem.
Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Obtoczyć w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano z obu stron.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Mięso z cebulą przełożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem do wysokości mięsa.
Dodać powidła śliwkowe, delikatnie przemieszać.
Dusić 40 min na minimalnym gazie, sos doprawić solą i pieprzem.