Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Bitki z karkówki w sosie śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche bitki wieprzowe, w delikatnie słodkim,tym sosie śliwkowym z dodatkiem cebuli która podczas duszenia się rozpadła. Idealnie smakują z puree ziemniaczanym i sałatą w śmietanie.

Bitki z karkówki w sosie śliwkowym

Składniki:

Bitki z karkówki w sosie śliwkowym

 

  • 1kg. karkówki wieprzowej
  • mąka pszenna
  • smalec do smażenia
  • 2 cebule
  • woda lub bulion
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bitki z karkówki w sosie śliwkowym
Karkówkę pokroić w 2 cm. plastry, rozbić cienko.

Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Obtoczyć w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano z obu stron.

Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.

Mięso z cebulą przełożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem do wysokości mięsa.

Dodać powidła śliwkowe, delikatnie przemieszać.

Dusić 40 min na minimalnym gazie, sos doprawić solą i pieprzem.