ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety ryżowo-ogórkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, aromatyczne kotlety ryżowo-ogórkowe, doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu w zupie ogórkowej, podane z jogurtem są smaczne.

Kotlety ryżowo-ogórkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety ryżowo-ogórkowe

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowo-ogórkowe
Ryż ugotowany w zupie ogórkowej (wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów - polecam nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie), odcedzić na sitku, u mnie z 5 szklanek ryżu.

Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę.

Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz.

Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskimi, ogórkiem obranym i startym na tarce grubsze oczka i podawać z kotletami, smakują wyśmienicie również na zimno.
Kotlety ryżowo-ogórkowe
Doskonały pomysł na ryżowo-ogórkowe kotlety.
Kotlety ryżowo-ogórkowe
Smazyć na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym.
Kotlety ryżowo-ogórkowe
Do jogurtu można dodac równiez inne sosy smakowe w proszku.