Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne kotlety drobiowe wypełnione szpinakowo-czosnkowym farszem z serem żółtym. Obtoczone w panierce z chrupiącego sezamu. Usmażone na maśle klarowanym zyskują niezwykłego smaku. Polecam za równo na niedzielny jak i codzienny, rodzinny obiad.

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 300g. mrożonego szpinaku w liściach ( w sezonie polecam użyć świeżego)
  • 3 łyżki sosu czosnkowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 plastry sera żółtego
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • Dodatkowo:
  • Masło klarowane do smażenia ( Można użyć oleju lub smalcu)

Sposób przygotowania:

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

ETAP 1:

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Cienko rozbić.
Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

Farsz: Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać szpinak.

ETAP 3:

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

Po chwili dołożyć sos czosnkowy, doprawić solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia farszu.

ETAP 4:

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

Każdy plaster sera przekroić na pół.
Pa plastrze mięsa układać kawałek sera oraz około 2 duże łyżki szpinaku.

ETAP 5:

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

Złożyć kopertę na pół, rozbić boki aby ładnie się skleiły.

ETAP 6:

Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem

Panierka: jajka roztrzepać z mlekiem.
Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Drobiowe koperty maczać w jajku a następnie w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Podawać np. z ziemniaczanym puree i sałatką ze świeżych warzyw.