Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Mięsne gniazdka z jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeżeli nie wiecie jeszcze jakie ciepłe danie podać na Sylwestra proponuję Wam kotlety mielone w innej formie

Mięsne gniazdka z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne gniazdka z jajkiem

 

  • mięso mielone 250 g,
  • 4 jajka,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Mięsne gniazdka z jajkiem
Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy ją na patelni. Do miski wkładamy mięso mielone. Dodajemy przestygniętą cebulę, posiekany koperek, odciśniętą bułkę i jedno jajko. Następnie solimy i pieprzymy do smaku i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej porcji wychodzą 3 gniazdka. Masę dzielimy na 3 części. Z każdej części formujemy kotlet i lekko go spłaszczamy. Kolejno za pomocą kieliszka robimy spory dołek. Aby dno kieliszka nie kleiło się do mięsa warto je zwilżyć wodą. Następnie gniazdka obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem. Wykładamy do niej kotlety. W powstałe zagłębienia wkładamy żółtka. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Życzę smacznego ;)
Mięsne gniazdka z jajkiem
Do miski wkładamy mięso mielone i koperek.
Mięsne gniazdka z jajkiem
Z każdej części formujemy kotlet i lekko go spłaszczamy. Kolejno za pomocą kieliszka robimy spory dołek.
Mięsne gniazdka z jajkiem
Następnie gniazdka obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni.
Mięsne gniazdka z jajkiem
W powstałe zagłębienia wkładamy żółtka. Całość zapiekamy.