szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Mięsne kotleciki na patykach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dziś mielone podane na patykach.

Mięsne kotleciki na patykach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne kotleciki na patykach

 

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypray kebab-gyros
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Mięsne kotleciki na patykach
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawę kebab-gyros, paprykę. Mięsko doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Dzielimy mięso na 4 części i formujemy z każdej podłużnego kotlecika. W śordek wbijamy patyczek do szaszłyka i mocno ubijamy na nim mięso, aby sie nie rozpadało. Obsmazamy na patelni na rozgrzanym oleju, z każdej ze stron.
Mięsne kotleciki na patykach
Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Mięsne kotleciki na patykach
Do mięsa dodajemy cebule oraz przyprawe
Mięsne kotleciki na patykach
Dodajemy papryke sól i pieprz i wyrabiamy
Mięsne kotleciki na patykach
Z mięsa formujemy podłużen kotleciki i nabijamy na patyczki.

Tagi:

mięso gyros