Sposób przygotowania:
Mięsne kuleczki w sosie koperkowym
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w piórka ( ewentualną zieloną część wycinamy ). Następnie przesmażamy ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy stanie się złota zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski dajemy mięso mielone, przyprawy, drobno posiekany czosnek, jajko oraz przestudzoną cebulę. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartę i ponownie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone mięso zalewamy wodą. Wody tyle by zakryła kulki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Gdy to nastąpi wyjmujemy mięsne kuleczki z garnka. Sos, który w nim został zagęszczamy rozprowadzoną w wodzie mąką. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
Następnie do garnka dajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty. Do powstałego sosu dodajemy wyjęte mięso oraz śmietanę. Ostrożnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Do miski dajemy mięso mielone, przyprawy, drobno posiekany czosnek, jajko oraz przestudzoną cebulę. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartę i ponownie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki. Smażymy je na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone mięso zalewamy wodą. Wody tyle by zakryła kulki. Gotujemy na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Gdy to nastąpi wyjmujemy mięsne kuleczki z garnka. Sos, który w nim został zagęszczamy rozprowadzoną w wodzie mąką. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
Następnie do garnka dajemy posiekany koperek i ponownie mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty. Do powstałego sosu dodajemy wyjęte mięso oraz śmietanę. Ostrożnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.