Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pieczarkowo koperkowym
Do mięsa które zmieliliśmy sami lub kupnego (wole zmielić sama gdyż wiem co mam w środku;)) dodajemy zmieloną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, sól i pieprz. Mięso intensywnie mieszamy. Gdy masa jest zwarta,a składniki się połączyły, łyżką stołową nabieramy niewielką porcję mięsa, tworzymy kulki i obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Zmniejszamy ogień - dusimy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki, podsmażamy na maśle - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego podsmażone wcześniej pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę - redukujemy. Gdy sos nabierze konsystencji jaka nam odpowiada dodajemy pokrojony koper. Czekamy,aby sos się zagotował. Gotowe.
dodi1