Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pulpety w sosie pieczarkowo koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kuleczki mięsne w sosie pieczarkowo koperkowym

Pulpety w sosie pieczarkowo koperkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety w sosie pieczarkowo koperkowym

 

  • Pulpety:
  • mięso mielone wieprzowe - 600gramów (zmieliłam karczek)
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko -1 sztuka
  • sól -1 łyżeczka
  • pieprz - 1,5 łyżeczki
  • bułka- 1 sztuka
  • mąka - szklanka
  • olej - 2 łyżki
  • Sos:
  • pieczarki - 450 gram
  • śmietana 30% - 3 łyżki
  • koper - 1/2 pęczka
  • sól,pieprz do smaku
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie pieczarkowo koperkowym
Do mięsa które zmieliliśmy sami lub kupnego (wole zmielić sama gdyż wiem co mam w środku;)) dodajemy zmieloną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, sól i pieprz. Mięso intensywnie mieszamy. Gdy masa jest zwarta,a składniki się połączyły, łyżką stołową nabieramy niewielką porcję mięsa, tworzymy kulki i obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie zalewamy wodą - tyle, aby przykryło kulki mięsa. Zmniejszamy ogień - dusimy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki, podsmażamy na maśle - odstawiamy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego podsmażone wcześniej pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę - redukujemy. Gdy sos nabierze konsystencji jaka nam odpowiada dodajemy pokrojony koper. Czekamy,aby sos się zagotował. Gotowe.
Pulpety w sosie pieczarkowo koperkowym
tutaj pulpety na patelni