Sposób przygotowania:
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym
Wlać do garnka wywar warzywny , przykryć i doprowadzić do wrzenia .
Bułkę zalać mlekiem.
Wyrobić masę na pulpety z mięsa, odciśniętej bułki, bułki tartej, jajka .
Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.
Masę mięsna podzielić na porcje (mniejsze lub większe zależy jakie pulpety chcemy zrobić).
Uformować 12 pulpetów, obtoczyć w mące .
Wrzucać na wrzący wywar i gotować 20 minut.
Wyłowić łyżka cedzakową.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i masło.
Wsypać połowę koperku i chwilę smażyć mieszając.
Posypać mąką - wymieszać.
Zalać wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dodać pozostały koperek - zamieszać.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.
Pulpety podawać w sosie najlepiej z ryżem ( mnie do tego pasuje marchewka z groszkiem).
* Ponieważ 12 pulpetów to zdecydowanie za dużo dla nas dzielę je na porcje i mrożę razem z wywarem z ich gotowania . Potem na bazie tego wywaru robię różne sosy. Tym sposobem z jednego gotowania mam 3 różne obiady ( nam wystarczy na porcję po 2 małe pulpety).
** Pulpety z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego są zdecydowanie smaczniejsze niż z drobiu bo nie są tak chude.
Bułkę zalać mlekiem.
Wyrobić masę na pulpety z mięsa, odciśniętej bułki, bułki tartej, jajka .
Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.
Masę mięsna podzielić na porcje (mniejsze lub większe zależy jakie pulpety chcemy zrobić).
Uformować 12 pulpetów, obtoczyć w mące .
Wrzucać na wrzący wywar i gotować 20 minut.
Wyłowić łyżka cedzakową.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i masło.
Wsypać połowę koperku i chwilę smażyć mieszając.
Posypać mąką - wymieszać.
Zalać wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dodać pozostały koperek - zamieszać.
Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.
Pulpety podawać w sosie najlepiej z ryżem ( mnie do tego pasuje marchewka z groszkiem).
* Ponieważ 12 pulpetów to zdecydowanie za dużo dla nas dzielę je na porcje i mrożę razem z wywarem z ich gotowania . Potem na bazie tego wywaru robię różne sosy. Tym sposobem z jednego gotowania mam 3 różne obiady ( nam wystarczy na porcję po 2 małe pulpety).
** Pulpety z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego są zdecydowanie smaczniejsze niż z drobiu bo nie są tak chude.
marietta