Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Okazało się, że najprostsze potrawy zupełnie pominęłam w swoich przepisach. Wydawało mi się, że są tak oczywiste , że nie ma potrzeby ich spisywać . Ostatnio Syn kazał sobie dyktować przez telefon właśnie to jak się robi pulpety w sosie koperkowym .

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym

 

  • Na pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 bułki średniej wielkości( ja daję świeżą)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)
  • mąka do oprószenia
  • Na sos:
  • 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1/3 szklanki usiekanego świeżego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym
Wlać do garnka wywar warzywny , przykryć i doprowadzić do wrzenia .

Bułkę zalać mlekiem.

Wyrobić masę na pulpety z mięsa, odciśniętej bułki, bułki tartej, jajka .

Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.

Masę mięsna podzielić na porcje (mniejsze lub większe zależy jakie pulpety chcemy zrobić).

Uformować 12 pulpetów, obtoczyć w mące .

Wrzucać na wrzący wywar i gotować 20 minut.

Wyłowić łyżka cedzakową.

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i masło.

Wsypać połowę koperku i chwilę smażyć mieszając.

Posypać mąką - wymieszać.

Zalać wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką .

Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dodać pozostały koperek - zamieszać.

Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.

Pulpety podawać w sosie najlepiej z ryżem ( mnie do tego pasuje marchewka z groszkiem).



* Ponieważ 12 pulpetów to zdecydowanie za dużo dla nas dzielę je na porcje i mrożę razem z wywarem z ich gotowania . Potem na bazie tego wywaru robię różne sosy. Tym sposobem z jednego gotowania mam 3 różne obiady ( nam wystarczy na porcję po 2 małe pulpety).



** Pulpety z mięsa mielonego wieprzowo-wołowego są zdecydowanie smaczniejsze niż z drobiu bo nie są tak chude.
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym
Namoczyć w mleku bułkę a potem odcisnąć dobrze
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym
Wyrobić dobrze masę mięsną na pulpety ( z bułką -jajkiem i przyprawami)
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym
Gotować 20 minut pulpety ( w wywarze)- wyjąć łyżka cedzakową
Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym
Przygotować sos koperkowy i dusić w nim przez moment pulpety