SUPERPRZEPIS

Klopsiki w sosie koperkowym

  • 4
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Klopsiki w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Mięciutkie pulpeciki z aromatycznym sosem koperkowym-danie które uwielbiają i dorośli i dzieci

Składniki:

Klopsiki w sosie koperkowym

 

  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 1 kajzerka czerstwa
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawa do mięsa
  • sól himalajska do smaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej ryżowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie koperkowym
Mięso zmielić w maszynce razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą kajzerką czosnkiem oraz cebulą. Do zmielonego mięsa wbić jajka,doprawić przyprawa do mięs,solą oraz pieprzem,masę dokładnie wyrobić. Formować z mięsa niewielkie kuleczki,obtaczać w mace pszennej a następnie smażyć na oleju ryżowym z obydwu stron na wolnym ogniu aż się zrumienią. Sos: Bulion doprowadzić do wrzenia doprawić do smaku solą i pieprzem,zagęścić mąką pszenną rozprowadzoną niewielką ilością wody.Dodać posiekany koperek zamieszać gotować razem około 3 minuty Śmietanę zahartować gorącym bulionem wlać do sosu,zdjąć z ognia wymieszać.Do sosu włożyć klopsiki i podawać z kaszą lub ziemniakami.
Klopsiki w sosie koperkowym
mięso myjemy cebulę i czosnek obieramy ze skórki
Klopsiki w sosie koperkowym
mięso mielimy z odciśniętą bułką cebulą i czosnkiem
Klopsiki w sosie koperkowym
do masy wbijamy jajka dodajemy natkę pietruszki
Klopsiki w sosie koperkowym
formujemy okrągłe klopsiki obtaczamy w mące obsmażamy na oleju robimy sos