sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Mięsny sos do kopytek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie lubię nudy w kuchni. Żeby urozmaicić zwykłe kopytka, zrobiłam sos na bazie mięsa gulaszowego i czerwonej fasoli. Wyszło bardzo smaczne połączenie.

Mięsny sos do kopytek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięsny sos do kopytek

 

  • 500 g mięsa gulaszowego
  • 500 ml wody
  • 1 puszka fasoli
  • 1 kostka mięsna
  • curry
  • 4 ziela angielskie
  • 2 licie laurowe
  • 2 goździki
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • odrobina mąki i wody

Sposób przygotowania:

Mięsny sos do kopytek
Bywa tak, że zastanawiamy się co zrobić z kopytkami, na które nie mamy już ochoty. W połączeniu z tym sosem nabierają całkiem nowego smaku. Do patelni lub woka wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy mięso i podsmażamy. Kiedy będzie już ładnie zrumienione, dodajemy liść laurowy, goździki, ziele angielskie oraz czerwoną fasolę. Podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy wodą. Przyprawiamy curry i kostką mięsną. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą. Dodajemy świeżą, zszatkowaną pietruszkę. Wrzucamy kopytka do sosu i podgrzewamy do momentu aż będą ciepłe.
Mięsny sos do kopytek
Mięso gulaszowe podsmażamy na odrobinie oleju.
Mięsny sos do kopytek
Dodajemy przyprawy i czerwoną fasolę z puszki.
Mięsny sos do kopytek
Do ugotowanego sosu dodajemy kopytka i dokładnie mieszamy.

Tagi:

mięso