MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Świdry w pomidorowo-mięsnym sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowy, smaczny makaron pełnoziarnisty w sosie pomidorowym z dodatkiem mięsa.

Świdry w pomidorowo-mięsnym sosie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świdry w pomidorowo-mięsnym sosie.

 

  • 200g makaronu pełnoziarnistego- świdry
  • 300g pomidorów z puszki
  • 1/2 cebuli
  • 1 czosnek
  • 100g filetu z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 50g sera grana padano
  • 5 czarnych oliwek
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Świdry w pomidorowo-mięsnym sosie.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Mięso opłukujemy i kroimy w małą kostkę.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, kładziemy mięso, dodajemy soli i pieprzu, smażymy przez 10 minut,mieszając, na końcu dodajemy czosnek. Do rondelka wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy cebulę przez 3 minuty, następnie wlewamy pomidory, dodajemy sól, pieprz i cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut ,aż powstanie gęsty sos pomidorowy. Do gotowego sosu przekładamy usmażone mięso, mieszamy.Na talerz kładziemy ciepły makaron, polewamy sosem , dodajemy odsączone z zalewy oliwki , posypujemy serem startym na tarce i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego.
Świdry w pomidorowo-mięsnym sosie.
Wgarnku przygotowujemy sos pomidorowy,gotujemy go na małym ogniu przez 20 minut.
Świdry w pomidorowo-mięsnym sosie.
Na patelni wlewamy olej i smażymy mięso przez 10 minut.
Świdry w pomidorowo-mięsnym sosie.
Do gotowego sosu wsypujemy usmażone mięso i wszystko mieszamy.