katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Mięso duszone z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wieprzowe przygotowane do obiadu. Pokrojone w kostkę duszone z pieczarkami i jabłkami z dodatkiem papryki i czosnku.

Mięso duszone z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mięso duszone z jabłkami

 

  • łopatka 1 kg
  • karkówka 40 dag
  • cebula 2 średnie szt
  • czosnek ok 3 ząbki
  • jabłka 2-3 szt
  • sól i pieprz
  • mielona papryka
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięso duszone z jabłkami
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(może być większa). Mięso obsmażamy i przekładamy do rondla albo na dużą patelnię. Na tłuszczu podsmażamy pokrojony czosnek i pokrojoną cebulę. Podlewamy wodą i stawiamy do duszenia. Pieczarki jeśli trzeba obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy do mięsa.

Mięso oprószamy papryką, solą i pieprzem, mieszamy i dalej dusimy.

Gdy mięso zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka(można dodać wcześniej kilka drobno pokrojonych plasterków jabłek by zdążyły się rozpaść ) i dusimy do miękkości mięsa.

Podajemy do obiadu do ziemniaków czy też klusek.
Mięso duszone z jabłkami
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.
Mięso duszone z jabłkami
Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne.
Mięso duszone z jabłkami
Marchew kroimy w plasterki a jabłka w dużą kostkę.
Mięso duszone z jabłkami
Pieczarki, marchew i jabłka dusimy z mięsem.
Mięso duszone z jabłkami
Uduszone mięso podajemy do obiadu.